De kracht en keerzijde van AI

Slimme software die (bijna) denkt als een mens? Het klinkt futuristisch, maar artificiële intelligentie of AI is allang geen sciencefiction meer. Deze revolutionaire technologie kan je leven een pak makkelijker en zelfs een tikkeltje leuker maken. Tenminste, als je begrijpt wat artificiële intelligentie is en wat je ermee kan aanvangen. Want eerlijk is eerlijk: de wereld van AI kan best overweldigend zijn. Bovendien is die slimme software maar zo intelligent als de mens die achter de knoppen zit. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe je AI beter wel en niet gebruikt, en welke mediawijze uitdagingen daarbij komen kijken.

Illustraties over AI

Wat is AI?

Artificiële intelligentie is een verzamelterm voor systemen die voorspellingen doen, beslissingen nemen en taken uitvoeren op basis van menselijke input. AI lijkt vaak zelfstandig te werken en leert voortdurend bij van de gegevens die het krijgt.

Als we het over AI hebben, bedoelen we vaak ‘generatieve AI’ (GenAI). Dit is een specifieke vorm van AI die een stap verder gaat en op jouw vraag nieuwe inhoud kan creëren. Zo kan je met een goede ‘prompt’ indrukwekkende teksten of beelden laten maken door AI.

Hoe werkt AI?

AI analyseert grote hoeveelheden data om patronen te herkennen en op basis daarvan bepaalde taken uit te voeren. Hoe meer data AI verwerkt, hoe beter het kan worden in die taken. AI-systemen die getraind zijn op tekstdata noemen we Large Language Models (LLM’s). Deze modellen voorspellen het meest waarschijnlijke volgende woord, waardoor ze hele teksten kunnen genereren. Bekende voorbeelden hiervan zijn ChatGPT en Gemini.

AI is overal!

AI lijkt misschien een ver-van-je-bedshow, maar het is dichterbij dan je denkt – je gebruikt het waarschijnlijk al elke dag. Denk aan de persoonlijke aanbevelingen van Netflix of Spotify, de routeplanning van Google Maps of je slimme thermostaat. Ook spamfilters in je e-mail, gezichtsherkenning op je smartphone en klantenservice-chatbots maken gebruik van AI. Zo maakt AI je leven een stukje handiger, soms zelfs zonder dat je ‘t doorhebt!

website_-_liggende_afbeelding_1.png

7 aandachtspunten voor AI

Hoewel AI razendsnel evolueert, staat de technologie nog altijd in zijn kinderschoenen. Daarom zijn er een aantal zaken die je best in je achterhoofd houdt voor je ermee aan de slag gaat. Zo kan je goed inschatten hoe je AI best inzet, en wanneer je beter vertrouwt op je eigen brein.

AI-systemen baseren zich op een enorme hoeveelheid (en vooral westerse) data. Als die data geen goede weergave zijn van de werkelijkheid, kan dat leiden tot discriminerende beslissingen. Het gevolg kan zijn dat bepaalde groepen in de samenleving systematisch benadeeld worden. Zo werd medicatie tot voor kort vooral getest op witte mannen, waardoor er weinig data over vrouwen is. Beslissingen die AI neemt op basis van die data, kunnen irrelevant of zelfs schadelijk zijn voor vrouwen.

Soms komen AI-systemen met resultaten die niet gebaseerd zijn op feiten. Ze geven dan onjuiste informatie, onzinnig taalgebruik of onbetrouwbare voorspellingen. Dat komt doordat ze zelf nieuwe informatie samenstellen op basis van hoe waarschijnlijk die informatie is. In 2023 kregen enkele advocaten bijvoorbeeld een boete omdat ze ChatGPT gebruikt hadden om enkele vergelijkbare zaken op te zoeken. Sommige van die zaken had ChatGPT echter volledig verzonnen.

AI maakt gebruik van heel veel data maar ontwikkelaars van AI-tools houden er niet altijd rekening mee of mensen wel toestemming gaven om hun gegevens te verwerken. AI kan dus zomaar gezondheidsgegevens, financiële gegevens en persoonlijke gegevens (zoals gezichten, stemmen en gesprekken) analyseren zonder dat mensen daar akkoord mee gaan. Er zijn wel AI-tools die beter omgaan met die gegevens, maar daar hangt dan weer een prijskaartje aan. Sta dus altijd stil bij wat je deelt met een AI-tool en de privacy van die gegevens.

Veel AI-modellen zijn moeilijk te doorgronden. We stoppen er data in en er komt een voorspelling uit, maar we weten niet wat er binnenin gebeurt. Dit heet het ‘black box’-probleem. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot wantrouwen en maakt het moeilijk om beslissingen van AI te begrijpen of aan te vechten.

AI-tools hebben een grote hoeveelheid data en rekenkracht nodig om onze instructies op te volgen. Dat kost veel energie en grote hoeveelheden water en laat bijgevolg zijn sporen na op het milieu. Het is dus belangrijk om altijd even na te denken of je wel degelijk een AI tool nodig hebt, of dat er geen milieuvriendelijkere alternatieven zijn (zoals een gewone zoekmachine opdracht).

AI maakt geen onderscheid tussen auteursrechtelijk beschermd materiaal en vrij beschikbare content. AI-modellen kunnen dus per ongeluk werk reproduceren dat beschermd is zonder toestemming of juiste vermelding. Daarnaast is er ook nog geen wettelijk kader dat stelt wie ‘auteur’ is van de output van AI. Daardoor is het niet duidelijk wie mag bepalen wat er gebeurt met een werk dat AI gemaakt heeft.

Te veel leunen op AI brengt risico’s met zich mee. Mogelijk zullen we onze eigen vaardigheden en besluitvorming minder ontwikkelen, wat problematisch kan zijn als AI-systemen falen of verkeerde beslissingen nemen.

Onderzoek over AI

61%

van de Vlamingen is nieuwsgierig naar AI. Toch staat maar 27% er positief tegenover

25%

van de 12- tot 18-jarigen maakt wekelijks gebruik van generatieve AI

48%

van de jongeren in het buitengewoon onderwijs heeft AI al eens gebruikt

73%

van de jongeren die AI gebruiken, doen dat om een antwoord te krijgen op een vraag

55%

van de jongeren die AI gebruiken, vinden het leuk om ermee te experimenteren

45%

van de jongeren die AI gebruiken, schakelen deze tools in om te helpen bij hun huiswerk

Interessante onderzoeken

Tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar.

Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends rond het bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart.

Handige tools

Meer tools
  • EDUbox Artificiële Intelligentie Educatief pakket

    EDUbox Artificiële Intelligentie

    Wat is artificiële intelligentie? Hoe werken 'slimme machines'? En wat zijn de uitdagingen van morgen als we veilig met artificiële intelligentie willen kunnen omgaan? De EDUbox AI leert leerlingen meer over wat artificiële intelligentie is, de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI.

  • Hoe artificieel intelligent mag jouw wereld worden? Affiche

    Hoe artificieel intelligent mag jouw wereld worden?

    Waar zie je mogelijkheden voor artificiële intelligentie in je omgeving? Waar liever niet? Download onze tool en doe zelf de oefening!

  • Beleidstool 'Mediawijsheid voor het onderwijs' Educatief pakket

    Beleidstool 'Mediawijsheid voor het onderwijs'

    Heel wat scholen hebben nood aan een beleid over mediawijze thema's. In de praktijk blijkt het opstellen van zo'n beleid vaak een uitdaging. Hoe pak je zo'n proces aan? Wat moet er aan bod komen? En hoe zorg je ervoor dat dit duurzaam wordt ingezet?

Meer weten?

  • Amai!

Op de website van Amai! vind je heel wat nuttige informatie over AI en kan je ideeën delen om de wereld te verbeteren met behulp van AI.

  • Brightlab

Brightlab zet zich in voor STEM-onderwijs en werkt mee aan interessante lessenreeksen en projecten rond nieuwe technologieën.

  • Futurepedia

Futurepedia geeft je een overzicht van de nieuwste AI-tools en ontwikkelt filmpjes en opleidingen om daarmee aan de slag te gaan.

  • Kenniscentrum Data & Maatschappij

Wil je meer weten over de juridische, ethische en maatschappelijke aspecten van AI? Bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij vind je advies, tools, vormingen en meer.

  • VAIA

Bij VAIA of de Vlaamse AI Academie kan je terecht voor vormingen en opleidingen die je helpen om AI te gebruiken in je professionele leven.