Artikel

Hobbyclubs voor kinderen rond programmeren

Auteur(s): 
Filip Moons - UA - Lerarenopleiding
Ellen Vandervieren - UA - Lerarenopleiding

In heel Vlaanderen schieten programmeerclubs als paddenstoelen uit de grond. Net zoals kinderen naar een muziekschool gaan om een instrument te leren bespelen, kunnen ze tegenwoordig naar een programmeerclub gaan om te leren programmeren. In dit artikel geven we een overzicht van de meest bekende initiatieven in Vlaanderen.

Programmeerclubs hebben één ding gemeen: ze willen kinderen leren om computationeel te denken. Ze zouden dat het liefst in de leerplannen van het onderwijs zien, maar door het uitblijven van die hervormingen nemen ze het heft in eigen handen. Je leest hier wat meer over de  bekendste Vlaamse initiatieven. Opgelet: dit overzicht beperkt zich tot slechts enkele initiatieven. Je kan  alle initiatieven terugvinden op de website van de STEM-academie, waar je kan zoeken  op ‘Programmeerclub’.

CoderDojo

Een van de meest bekende initiatieven is CoderDojo. CoderDojo organiseert wereldwijd gratis sessies of ‘dojo’s’ voor jongeren van 6 tot 18 jaar over programmeren en technologie. Ook in Vlaanderen en Brussel kan je op veel plaatsen terecht voor een maandelijkse portie programmeerfun.

Vrijwilligers met ICT-kennis organiseren de sessies of dojo’s en leren kinderen zo de basis van het programmeren. De meeste dojo’s worden maandelijks georganiseerd en je kan per sessie inschrijven.. CoderDojo organiseert in Vlaanderen ook ‘CliniCoders’ in ziekenhuizen.

CodeFever

CodeFever wil net als CoderDojo kinderen leren programmeren. Toch is de aanpak een beetje anders. CodeFever deelt kinderen op in leeftijdsgroepen: Bitwits (3e & 4e leerjaar), Codekraks (5e & 6e leerjaar) en DigiHeroes (1e tot 3e middelbaar). Elk semester organiseren ze voor elke groep een reeks van 10 lessen per semester van anderhalf tot twee uur. Het volgend semester kan een kind dan naar een volgend level gaan.  

In tegenstelling tot CoderDojo is CodeFever niet gratis (maar wel fiscaal aftrekbaar). Je vindt ze ook in heel Vlaanderen en Brussel. Een overzicht vind je op hun website. Vaak gaat CodeFever partnerschappen aan met (hoge)scholen voor het gebruik van de infrastructuur.

  • Wist je dat?
  • Er zijn nog heel wat andere organisaties die lessenreeksen aanbieden voor kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld:Digisnacks, Techniek- en Wetenschapsacademie …

Top Vakantie Academie

Wie geen tijd heeft om tijdens het jaar aan het programmeren te gaan, moet eens kijken naar het aanbod van vakantiekampen (met overnachting) van Top Vakantie. Met hun ‘Top Vakantie Academie’ bieden zij allerlei educatieve vakantiekampen aan, waaronder ook verschillende rond informatica en programmeren. Zo bestaat er een kamp rond het ontwikkelen van games (Gamedesign), apps, websites,… en dat voor verschillende leeftijdscategorieën tijdens zo goed als elke schoolvakantie. Ook Top Vakantie is niet gratis, prijs hangt af van de locatie en periode.

  • Wist je dat…
  • Ook o.a. Fyxxi, Mediaraven en Maks vzw tijdens de vakanties kampen organiseren om te leren programmeren.

Robocup Junior

Hoewel niet echt een programmeerclub, zou dit dossier toch onvolledig zijn zonder vermelding van Robocup Junior. Robocup Junior is een jaarlijkse wedstrijd waarin je met je team een robot programmeert dat ofwel moet dansen, iets moet redden … Er wordt een onderscheid gemaakt tussen teams uit de lagere school en teams uit het secundair onderwijs. Niet meteen een hobbyclub dus, maar sta je als leerkracht in het onderwijs en wil je doorheen het jaar iets ‘structureels’ doen met programmeren? Dan kan meedoen aan de Robocup Junior je drijvende kracht zijn en het hoogtepunt van je schooljaar. Een wedstrijd kunnen winnen met de programmeervaardigheden die je tijdens het jaar leert, een grotere motivatie voor jongeren is er niet.

Een andere robotcompetitie is de WELEK Robotcompetitie waar kinderen samen met universiteitsstudenten aan een intelligente robot bouwen.

Lees meer over