Opiniemakers

Educatief pakket

Er komt heel veel informatie op ons af. Hoe verwerk je die op een kritische manier? Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Hoe ga je om met meningsverschillen en wat als dat uit de hand loopt? En hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? Met het lespakket Opiniemakers ontdek je samen met je leerlingen een antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte opiniemakers!

Voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. 

Educatief Pakket opiniemakers

Wat komt aan bod

Opiniemakers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

  1. Je mening vormen
  2. Je mening uiten
  3. Omgaan met meningsverschillen
  4. Polarisatie
  5. Haatspraak

Zo gebruik je het

Elke module van Opiniemakers bestaat uit volgende delen:

  • Online video’s met opdrachten
    Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. Je kan de video’s terugvinden via de link onderaan deze toolpagina.
  • Een methodiek voor in de klas
    In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven.

Dit heb je nodig

Een initiatief van: Mediawijs , Hujo

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in oktober 2022

Meer tools over nieuws en nepnieuws

Meer tools
  • Nieuwsmakers Educatief pakket

    Nieuwsmakers

    Van zodra we wakker worden tot we gaan slapen is er nieuws. Maar wat is nieuws eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Wanneer is iets nieuwswaardig? Wat doet een journalist juist? Met het Nieuwsmakers lespakket ontdek je alle antwoorden en kan je je leerlingen zelf omtoveren tot echte journalisten.

  • Feitencheckers Educatief pakket

    Feitencheckers

    Wat is desinformatie? Wat zijn betrouwbare bronnen? Hoe werken sociale media algoritmes? Hoe leer je berichten en beelden factchecken? Met het Feitencheckers lespakket ontdek je alle antwoorden en kan je je leerlingen omtoveren tot echte factcheckers.

  • Verkiezingen in de klas Educatief pakket

    Verkiezingen in de klas

    Met het lespakket ‘Verkiezingen in de klas’ leer je je leerlingen via verschillende methodieken hoe politieke informatie zich verspreidt op sociale media, hoe ze betrouwbare informatie kunnen herkennen en hoe ze hun eigen mening kunnen vormen over politiek.

  • Ontmasker jij drogredenen? Affiche

    Ontmasker jij drogredenen?

    Goede argumenten zijn belangrijk om een standpunt te onderbouwen. Maar soms gebruiken mensen ook drogredenen. Drogredenen lijken logisch, maar bevatten een foute redenering. Daardoor kunnen ze jou op het foute spoor zetten.

  • Hoe reageer je op haatspraak? Affiche

    Hoe reageer je op haatspraak?

    “Alle moslims zijn terroristen”, “Blondjes zijn dom”, “Neem een pil, vuile homo”. De kans bestaat dat je dit online al eens gelezen hebt. Je weet misschien niet direct wat je eraan kan doen. Hoe reageer je best op zulke boodschappen?

  • Dialoog in de Klas Educatief pakket

    Dialoog in de Klas

    Deze bundel met gespreksmethodieken geeft leerkrachten handvaten en ondersteunt hen om op verschillende (laagdrempelige) manieren in te zetten op de ontwikkeling van gespreksvaardigheden.