Is het echt zo?

Educatief pakket

Spelenderwijs nieuwswijs worden? Dat kan met Is het echt zo. Aan de hand van 4 Ketnetvideo’s, klas debatten en minigames ontdekken kinderen hoe nieuws wordt gemaakt. Ze leren hoe ze misleidende beelden en video’s kunnen herkennen, welke impact artificiële intelligentie heeft, maar ook wat influencers zijn en of die wel altijd juiste informatie delen. Aan het einde van de rit kunnen ze kritisch over informatie nadenken.

Tweede en derde graad lager onderwijs (8-12 jaar). Enkel beschikbaar in het Nederlands.

Cover Is het echt zo?

Kinderen komen al op vroege leeftijd overal informatie in allerlei vormen tegen. Het is belangrijk dat ze leren omgaan met al die berichten, beelden, ... Zo behouden ze de controle over wat ze nu écht denken en willen. Met Is het echt zo? ontdekken ze aan de hand van verschillende video’s en opdrachten, thema’s zoals online reclame en influencers, nieuws en (on)betrouwbare informatie en deepfakes. Al het materiaal is ook te vinden op De Schaal van M.

Wat komt er aan bod

Is het echt zo? bestaat  uit 4 thema’s: 

  • Influencers en betrouwbare informatie 
  • De taal van beelden 
  • Deepfakes en technologie 
  • Feiten en meningen 

Elk thema omvat een video, een klasdebat, enkele minigames en een doe-opdracht. 

Zo gebruik je de tool

Je kiest als leerkracht zelf met welke thema’s en opdrachten je aan de slag gaat. Voor het klasdebat en de minigames zijn er telkens twee versies, één voor de tweede graad, één voor de derde graad. Zo kan je ook makkelijk differentiëren. 

Werk je graag klassikaal? Gebruik een digibord met goede internetverbinding.

Liever in groepjes? Voorzie één tablet per 3 à 4 leerlingen. Zowel het digibord als de tablets moeten toegang hebben tot de site met minigames.

Duur: Je kan 1 tot 2 thema's doen op een lesuur. 

Dit heb je nodig

Is het echt zo bestaat uit drie delen 

Is het echt zo? is een initiatief van Mediawijs, Arteveldehogeschool en Ketnet. Ontwikkeld in het kader van het project Nieuwswijsneuzen, met steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in juni 2024