Feitencheckers

Educatief pakket

Niet alle informatie die online verschijnt klopt altijd, of is even betrouwbaar. Wat is desinformatie? Hoe herken je het? Wat zijn betrouwbare bronnen? Hoe werken sociale media algoritmes? Hoe leer je berichten en beelden factchecken? Met het Feitencheckers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte factcheckers.

Voor leerlingen uit de tweede graad secundair onderwijs. 

Educatief pakket Feitencheckers

Feitencheckers challenge

In welke klas zitten de beste factcheckers? Neem met je klas deel aan onze factcheckwedstrijd waarin we je leerlingen uitdagen om nieuws en informatie te checken? Coole prijzen gegarandeerd! Benieuwd naar de laatste updates of wil je deelnemen?

Wat komt aan bod

Feitencheckers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module is er een video met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

  1. Wat moet je weten over desinformatie?
  2. Liken, sharen en de kracht van algoritmes
  3. Hoe worden we beïnvloed?
  4. Sociale media en vormen van online misleiding
  5. Factchecken voor beginners

Zo gebruik je het

Elke module van Feitencheckers bestaat uit volgende delen:

  • Een online video met opdrachten 
    Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. Je kan de video’s terugvinden via de link onderaan deze toolpagina of hier.
  • Methodiek(en) voor in de klas
    In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven. 

Er is ook een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema's te praten of discussiëren in de klas. 

Dit heb je nodig

  • Download hieronder de handleiding voor leerkrachten met alle info over de thema’s, de methodieken en de werkbladen.  
    • Bijbehorende powerpoints bij de methodieken vind je hier.
    • Bestel de handleiding via onze webshop
    • De werkbladen kan je ook apart downloaden, zodat je ze kan printen voor al je leerlingen.
  • Bezorg je leerlingen de link naar de video’s en opdrachten.
  • Vind extra inspiratie in de bundel met gespreksmethodieken. 
  • Ontdek de gekoppelde eindtermen
  • Houd deze pagina in de gaten voor meer info over de challenge!

Wist je dat?

Wist je dat Feitencheckers deel uitmaakt van een groter geheel? Naast Feitencheckers voor de tweede graad is er ook Nieuwsmakers voor de eerste graad en Opiniemakers voor de derde graad! 

Zin in meer? Ontdek SMILES

In 5 online interactieve modules leren jongeren (12-15 jaar) spelenderwijs hoe ze desinformatie kunnen herkennen, om zich weerbaar te maken tegen desinformatie. Met informatieve video's, quizes en een escape game leren jongeren wat desinformatie is, hoe een campagne tot stand komt, welke technieken worden gebruikt, hoe informatie wordt verspreid en in hoeverre desinformatie een (emotionele) impact heeft op de samenleving. 

Een initiatief van: StampMedia

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in oktober 2022