Wat is grooming?

Dit artikel is deel van Sexting

Als een vreemde online contact zoekt met een minderjarige, is dat niet altijd met goede bedoelingen. Soms is een onbekende uit op seksueel contact en probeert hij of zij eerst een online vriendschap te smeden om iemands vertrouwen te winnen. Dat noemen we ook wel ‘grooming’.

Hoe gaan groomers te werk?

Groomers richten zich specifiek op jongeren. Vaak kiezen ze pubers uit die onzeker zijn of die een moeilijke periode meemaken. Het is een misverstand dat enkel meisjes benaderd worden door groomers: één op de vijf slachtoffers is een jongen. Ook holebi-jongeren zijn kwetsbaar.

Groomers benaderen hun doelwit via sociale media met op het eerste zicht onschuldige berichtjes. Zo tonen ze eerst interesse in hun hobby’s en vrienden, maar na een tijdje wordt het contact grensoverschrijdend: jongeren krijgen dan bijvoorbeeld vragen over hun seksuele ervaringen of fantasieën. In de meeste gevallen weten jongeren dat ze met een volwassene aan het praten zijn.

Uiteindelijk kan grooming uitmonden in fysiek (seksueel) contact, de vraag om naaktfoto’s te versturen of de vraag om seksuele handelingen te doen voor de webcam. Omdat een groomer zich gedraagt als een vriend en vertrouwenspersoon, kan het zijn dat de jongere geen nee durft te zeggen.

Zijn groomers pedofielen?

Groomers richten zich niet op jonge kinderen, omdat zij online moeilijk bereikbaar zijn. Ook zijn ze nog niet geïnteresseerd in seksualiteit en relaties. Groomers worden dus niet gedreven door pedofilie, maar wel door efebofilie: de seksuele voorkeur van volwassenen voor pubers.

Waarom is grooming gevaarlijk?

Grooming is om meerdere redenen gevaarlijk. Uiteraard door het risico op seksueel misbruik door een meerderjarige, maar groomers kunnen ook dreigen om naaktfoto’s van de jongere of screenshots van opnames te verspreiden. Dit kan bedoeld zijn als drukkingsmiddel om de jongere te dwingen het contact te behouden. Zelfs als het blijft bij online contact, kan grooming dus erg traumatiserend zijn.

Grooming is strafbaar!

Ken of ben je iemand die het slachtoffer werd van grooming? Dan kan je klacht indienen bij de politie. Grooming is bij wet verboden als het gaat om contact tussen een meerderjarige en iemand die jonger is dan 16 jaar.

5 tips om grooming te voorkomen

Willen we jongeren weerbaar maken tegen grooming, dan is het belangrijk dat ze de risico’s en technieken van groomers goed begrijpen. Geef hen deze tips mee:

  1. Let op als een onbekende contact zoekt. Accepteer niet zomaar vriendschapsverzoeken. Beweert hij of zij een kennis of vriend te zijn? Stel dan een vraag waarop deze persoon het antwoord zou moeten weten.
  2. Deel geen persoonlijke gegevens. Zet je volledige naam niet op sociale media en hou ook je adres en telefoonnummer voor jezelf.
  3. Stuur geen intieme foto’s naar mensen die je niet kent. Ook virtueel contact kan risico’s inhouden. Als je persoonlijke beelden deelt met iemand die je nog niet volledig kan vertrouwen, bestaat de kans dat de ander ze doorstuurt of online plaatst.
  4. Durf grenzen te stellen. Denk op voorhand na waar je wel of niet met vreemden over spreekt. Weet ook dat nee zeggen oké is, en dat je op elk moment het contact kan stopzetten.
  5. Spreek niet af met iemand die je nog nooit in het echt gezien hebt. Wil je dit toch doen, breng een vertrouwenspersoon dan op de hoogte en spreek af op een publieke, drukbezochte plaats.
Gepubliceerd op 4 juli 2021