Tool
1 oktober 2015

Shut your Facebook 2.0: Educatief pakket secundair onderwijs

‘Shut Your Facebook 2.0’ is een humoristische show voor leerlingen van de tweede en derde graad, over de voordelen en risico’s van sociale media. De show toont een aantal actuele voorbeelden van hoe het mis kan gaan (pestfilmpjes, gênante foto's, berichtjes die niet voor publicatie bedoeld waren...) en biedt ook tips om je tegen die risico’s te beschermen. De show behandelt onder andere Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram en gaat in op privacy bescherming, profilering en online pesten. In het kader van de vakoverschrijdende eindtermen inzake mediawijsheid, maar ook communicatief vermogen, flexibiliteit, kritisch denken en zelfbeeld is er in dit lespakket voorzien als uitbreiding en aanvulling bij de comedyshow.

Met dit pakket willen we vooral de leerlingen van de 2de graad ASO, BSO, KSO en TSO bereiken. Mits de nodige sturing en omkadering zijn alle opdrachten haalbaar en uitdagend genoeg voor alle onderwijsniveaus.

Praktisch

Mediawijs.be ontwikkelde dit lespakket in het kader van de comedyshow ‘Shut Your Facebook 2.0’ van Bert Gabriëls. Het lespakket kan onafhankelijk ingezet worden, maar we kunnen het boeken van de show enkel aanraden. In de show confronteert Bert Gabriëls de jongeren op een laagdrempelige en ludieke manier met hun online gedrag. Bij het boeken van de show verwerk je het pakket bij voorkeur nadien.

Het pakket is opgebouwd in vijf hoofdstukken. De verschillende hoofdstukken behandelen volgende thema’s:  Het sociale medialandschap, Mediagebruik bij jongeren, Online Identiteit, Online privacy en netiquette.

Per hoofdstuk werken we met een vaste structuur en wordt er voldoende achtergrondinformatie aangeboden. Daarnaast is er ook een Prezi (presentatie) ter ondersteuning van het pakket.

Bijlagen
Meld je aan om de bijlagen van deze tool te downloaden.

Werken mee aan dit initiatief

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.