Tool

Programmeren zonder computers

Van jongs af aan leren we computers gebruiken. Meestal gebruiken we ze dagelijks. Maar hoe werken ze eigenlijk? Hoe denken ze? En hoe maken mensen ze iedere keer sneller en beter? Informatica (computerkunde) is het vakgebied dat deze vragen onderzoekt.

Geen snoeren nodig

CS Unplugged (Computer Science Unplugged) is de naam van de methode om te leren programmeren zonder computers. Er bestaan diverse handleidingen en oefeningen met toegankelijke en leuke opdrachten. De principes van programmeren en de werking van een computer worden zo heel helder en tastbaar.

Meer dan programmeren

Het onderwijs van computerwetenschappen gaat dikwijls enkel over programmeren, maar in werkelijkheid is het domein veel breder. CS Unplugged probeert de verschillende aspecten aan bod te laten komen:

  1. taal: elementen van programmeertaal, formele taal,...
  2. algoritmes: sorteren, rekenen met binaire nummers, path finding,...
  3. datastructuren: databanken, compressie, beeldrepresentatie,...
  4. machines: netwerken, robots, processoren,...

Veel activiteiten behoren tot het rekendomein, bijvoorbeeld binaire getallen, kaarten en grafieken, patronen, sorteerproblemen en cryptografie (geheimschrift). Anderen vinden dit meer tot het technologiedomein horen, het leren begrijpen hoe computers werken. De kinderen worden actief betrokken in communicatie, problemen oplossen, creativiteit en denkvaardigheden in een betekenisvolle context.

Een show?

Voor de durvers en showbeesten, bestaan er ook uitgewerkte CS Unplugged goocheltrucs.

Links