Living Library en Les van de Eeuw over fake news voor 3de graad secundair

Nieuws

Living Library en Les van de Eeuw over fake news voor 3de graad secundair

Op 3 mei 2018, vragen leerlingen uit de 3de graad secundair onderwijs aan Vlaamse media kopstukken: “hoe verzet je je tegen fake news en propaganda?” Ter gelegenheid van Difference Day organiseren we een Les van de Eeuw* en een Living Library*. Mediaprofessionals komen spreken en beantwoorden de jongeren hun vragen over nieuws, propaganda en fake news.

Geef je les in de derde graad secundair onderwijs? En wil jij een unieke, mediawijze daguitstap organiseren voor jouw klas? Dan is dit jouw kans! Noteer alvast op 3 mei 2018 Difference Day in je agenda voor een boeiende, leerzame en inspirerende dag. Inschrijven kan vanaf februari 2018. Let op; de plaatsen zijn beperkt. Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier op.

Programma

09u00 - 09u30: Onthaal
09u30 - 10u00: Inleiding
10u00 - 11u00: Les van de Eeuw of Living Library

 • Living Library 
  Tijdens de Living Library kunnen studenten van de derde graad secundair onderwijs in gesprek gaan met media professionals en opiniemakers. De onderwerpen variëren van nieuws en alternatieve nieuwsvormen, naar propaganda tot fake news. De leerlingen gaan in gesprek met 3 mediaprofessionals. Deze mediaprofessionals zijn alvast van de partij: Karl Meersman, Han Zinzen (Media.21), Wouter Hillaert (Rekto:Verso), Bram Vandeputte (VRT) en Riadh Bahri (VRT). 

 • Les van de eeuw
  In de Les van de Eeuw brengen we met woord en beeld, lezing en discussie, vraag en antwoord een thema in kaart. In deze Les van de Eeuw ontdek je hoe fake news gemaakt wordt en waarom mensen dit doen. Tim Verheyden (VRT), Maarten Schenk (Trendolizer) en Andy Demeulenaere (Mediawijs) geven hun visie op het thema en gaan met elkaar in gesprek. De leerlingen gaan naar huis met concrete tips.

11u00 - 11u15: Pauze + tijd om naar andere zaal te gaan
11u15 - 12u15:  Les van de Eeuw of Living Library

 • Living Library 
  Tijdens de Living Library kunnen studenten van de derde graad secundair onderwijs in gesprek gaan met media professionals en opiniemakers. De onderwerpen variëren van nieuws en alternatieve nieuwsvormen, naar propaganda tot fake news. Met wie je in gesprek kan gaan, houden we nog even voor ons. De leerlingen gaan in gesprek met 3 mediaprofessionals. 
   
 • Les van de eeuw
  In de Les van de Eeuw brengen we met woord en beeld, lezing en discussie, vraag en antwoord een thema in kaart. In deze Les van de Eeuw ontdek je hoe fake news gemaakt wordt en waarom mensen dit doen. Tim Verheyden (VRT), Maarten Schenk (Trendolizer) en Andy Demeulenaere (Mediawijs) geven hun visie op het thema en gaan met elkaar in gesprek. De leerlingen gaan naar huis met concrete tips.​

12u15 - 12u30: Resultaten Burgerkabinet

12u30 - 13u30: Lunch (de leerlingen brengen best hun eigen lunch mee, alsook iets om te drinken). 

13u30 - ... : Namiddagprogramma.
Daarnaast kan je in de namiddag ook deelnemen aan heel wat activiteiten rond media en vrijheid van meningsuiting. Sommige sessies duren iets langer dan de anderen. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeur, maar we moeten ook rekening houden met het max. aantal deelnemers per workshop. Achteraf laten we weten welke workshop jouw klas kan volgen.

 • Workshop propaganda van Mediawijs (max. 30 lln)
  Propaganda verschijnt tegenwoordig in veel verschillende vormen en via diverse kanalen. We moeten dus leren omgaan met al die (nieuwe) vormen van propaganda. Maar hoe ga je daar in een educatieve setting mee om? We staan stil bij enkele praktijkvoorbeelden. En ook kijken we, onderzoeken we en bediscussiëren we diverse voorbeelden van (hedendaagse) propaganda.
  Duur: 2u 
   
 • Workshop op pad als reporter van BELvue Museum (max 30 lln)
  In deze workshop gaan de leerlingen zelf “media” maken. Dit kan in de vorm van een podcast, een filmpje, een blogartikel, … De leerlingen kunnen kiezen uit een aantal thema’s waarmee ze aan de slag gaan.
  Let op: de workshop start om 13u15, de leerlingen eten hun lunch bij het BELvue museum
  Duur: 2u30 
   
 • Interactieve lezing VRT (max. 50 lln)
  Duur: 1u30 min à 2u
   
 • Sessies Difference Day (ENG) (onbeperkt) 
  Welke sessies aan bod komen, kan je binnenkort op de website van Difference Day terugvinden. 
  Let op: De sessies zijn Engelstalig. Sommige sessies duren langere dan de andere. Je kan kiezen om 1 sessie of meerdere te volgen.


Meer informatie over het programma, de Living Library, de Les van de Eeuw en een uitgebreid educatief pakket kan je vanaf februari 2018 terugvinden op de website van Mediawijs.

Hoe bereid je jouw klas voor?

(korte samenvatting)

Vooraf in de klas

 • Lees je in over het thema Fake News en Propaganda. En het bredere thema van Difference Day.  Meer informatie kan je terugvinden in het uitgebreide pakket dat je vanaf maart op de website van Mediawijs kan terugvinden.
 • Ga met deze informatie aan de slag in de klas. Leg hierbij ook uit wat de bedoeling van de studiedag is en waarom ze zich goed moeten voorbereiden. Er zijn een drietal opdrachten die je best met je leerlingen op voorhand in de klas doorneemt: mini-burgerkabinet media, indienen filmpje propaganda en voorbereiding vragen. Heb je niet voldoende tijd? Bereid dan zeker met je klas vragen voor voor de Living Library zodat de leerlingen voldoende voorbereid zijn om met de mediaprofessionals in gesprek te gaan. 
 • Verdeel de klas in groepjes van vier of vijf leerlingen.
 • Elke groep maakt samen de drie opdrachten (zie uitgebreid educatief pakket).
  1. Dien enkele ideeën in voor het mini-burgerkabinet. De resultaten zullen die dag worden voorgesteld.
  2. Ga op zoek naar een filmpje dat volgens jou een vorm is van propaganda. Dien dit filmpje in bij sanne.hermans@mediawijs.be en leg uit waarom.
  3. Kies als groep een top 2 uit de mediaprofessionals en formuleer enkele vragen die je de mediaprofessionals zal stellen. Zo ben je voorbereid om met hen in gesprek te gaan. Met wie je in gesprek kan gaan, kom je ook in maart te weten. 

Tijdens de studiedag 

 • De leerlingen kruipen in de huid van een journalist. Met pen en papier in de hand. Of met hun Smartphone. Ze vragen. Ze vragen alles wat ze altijd al hadden willen weten. En maken verslag.
 • Wees op tijd in de sessies. In de namiddag beginnen sommige workshops sneller of zijn op een andere locatie in de buurt van de BOZAR. 
 • Spreek met je klas af: zorg dat ze de tijd in de gaten houden, zoek een plaats in de BOZAR zaal om met de klas terug samen te komen. Is er iemand verdwaald of zoekt er iemand hulp, zeg duidelijk waar ze je terug kunnen vinden.

Wat na de speeddate

 • Met de antwoorden gaan de leerlingen nadien aan de slag. Laat hen een artikel schrijven of een filmpje maken over de info die de leerlingen opgestoken hebben. Meer info kan je terugvinden in het uitgebreide pakket.
 • Denk na over wat je zelf kan doen om fake berichten te stoppen. Hoe ga je hier in de toekomst mee om? Maak met de klas een wall of fake news met tips en advies.

Praktische informatie

 • Wanneer? 3 mei 2018 van 09u00 - 16u00
 • Waar? Bozar Brussel, vlakbij Station Brussel Centraal
 • Voor wie? Leerlingen derde graad secundair onderwijs
 • Inschrijven? De studiedag is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan vanaf februari 2018 via de website van Mediawijs.  
 • Kost: Het event is geheel gratis. De plaatsen zijn beperkt dus wees er snel bij. Er is plaats voor 200 leerlingen.  
 • Inschrijven

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar sanne.hermans@mediawijs.be en dan contacteren we je zo snel mogelijk.

Het event is een initiatief van de organisatoren van Mediawijs, Difference Day, SCOM - Vakgroep Communicatiewetenschappen van de VUB, Vooruit, VRT en Crosstalks. Met dank aan BELvue voor de workshop op pad als reporter.