Onbeperkt mediawijs bij mensen met een beperking

Nieuws

Onbeperkt mediawijs bij mensen met een beperking

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Sterker nog: onderzoek toont aan dat wie niet mee is in de digitale wereld alsmaar minder mee kan in de samenleving. Sociale en digitale inclusie gaan hand in hand.

Digitale media bieden heel wat mogelijkheden tot zelfontplooiing en sociale contacten.
Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Ondersteuners spelen hierbij een belangrijke rol.

Help je mensen om kansen te grijpen of focus je enkel op de gevaren? Ga samen met je cliënt op stap in de digitale wereld en volg de opleiding Onbeperkt Mediawijs: Mediacoach voor duo's. De opleiding is een initiatief van VONX, Digitaal.Talent@Gent, Mediawijs, de e-inclusiewerking van Stad Gent en OCMW Gent.

Opleiding mediacoach voor duo’s

Deze opleiding is bedoeld voor duo’s uit eenzelfde organisatie. Elk duo bestaat uit:

  • een ondersteuner die digitale media wil inzetten in zijn/haar begeleidingswerk, en zijn/haar enthousiasme aan collega’s en cliënten wil doorgeven.
  • iemand met een verstandelijke beperking die een passie heeft voor digitale media, en die andere mensen met een beperking hiermee wil helpen.

Ondersteuners en mensen met een beperking volgen elk een afzonderlijk vormingstraject rond dezelfde digitale thema’s. Daarnaast werkt elk duo samen in zijn eigen organisatie een project uit. Ze worden hierbij gecoacht door VONX en Digitaal.Talent@Gent.

De opleiding bestaat uit:

  • 6 opleidingsdagen voor begeleiders met tussentijdse opdrachten
  • 11 opleidingsdagen voor mensen met een beperking, waarvan 6 samenvallen met de opleidingsdagen voor begeleiders. Op de andere 5 dagen werken we verder aan het thema van de vorige opleidingsdag en bereiden we de komende opleidingsdag voor.
  • Project: ieder duo realiseert een project in zijn organisatie waarbij ze collega-begeleiders en peers coachen bij hun gebruik van digitale media. 

De opleiding is betalend en inschrijven is verplicht.

Meer info over de opleiding.