Mediawijs(heid) troef! Spelen met mediawijs(heid)

Nieuws

Mediawijs(heid) troef! Spelen met mediawijs(heid)

'Mediawijs.be organiseert op woensdag 23 september 2015 in de Jeugdherberg De Blauwput in Leuven een train-the-trainer over methodieken die spelenderwijs de mediawijsheidscompetenties van jongeren verhogen.  

We starten de voormiddag met een plenaire inleiding en ontdek je een groot aantal goede praktijken. In de namiddag kan je kiezen uit een aantal hands-on workshops waarbij een mediawijsheidsspel wordt toegelicht. Tijdens de workshops  wordt er dieper ingegaan op een specifieke spelmethodiek en krijg je het materiaal om er zelfstandig mee aan de slag te gaan. Na de train-the-trainer ga je naar huis met heel wat leuke tools om op een speelse manier met mediawijsheid aan de slag kunnen gaan. 

Deze train-the-trainer richt zich op onder meer op leerkrachten en educatieve medewerkers uit het brede sociaal-culturele veld. 

Programma

09u - 09u30: Onthaal
9u30-9u45 Inleiding Mediawijs(heid) Troef!
9u45-10u45 Keynote 'Randvoorwaarden voor het gebruik van games in een educatieve context' door Jeroen Bourgonjon (UGent)

10u45-11u00 Koffiepauze

11u00-12u30 Goede praktijken 'Werken aan mediawijsheid via spelmethodieken’ (10 min speeches)

 • Caspar game door Wouter De Meester (Mediaraven)
 • MOOD City door Andy Veltjen (UC Leuven Limburg)
 • RE:Pest Serious Game door Danny Anné (Howest)
 • Jungle web en Master Find - Childfocus
 • Spelenderwijs Reclamewijs door Klara Geit 

12u30-13u30 Lunch en spelletjestafels

13u30-16u00 Workshops

 • Workshop 1 ‘Vlucht naar Avatar’ - VAD

  Gamen is een hot topic, daarom ontwikkelde VAD ‘Vlucht naar Avatar’, een lessenpakket voor de derde graad lager onderwijs.  Met Vlucht naar Avatar werk je preventief. Via interactieve werkvormen zoals hoekenwerk, groepswerk, interviews... krijgen kinderen kennis, inzichten en vaardigheden aangereikt die hen helpen om op een verantwoordelijke manier te gamen. Als kers op de taart wordt de aangereikte kennis getoetst met een interactief online spel. Tijdens deze workshop maak je op actieve wijze kennis met het materiaal.
 • Workshop 2 ‘Hit the city’ - Link in de Kabel
  Met de steun van Mediawijs.be ontwikkelde Link in de Kabel in samenwerking met Carabas/Tinctuur "Hit the City" een meerdaagse urban game met verantwoord gebruik van online media als rode draad. De deelnemers gaan de uitdaging van een hackerscollectief aan en redden zo het internet van de ondergang. In deze workshop maak je uitgebreid kennis met het spelconcept en krijgt je de nodige handvaten om het online luik in wordpress aan te passen aan de noden van jouw organisatie.  Na afloop van deze workshop ben je in staat om "Hit the City" ook in jouw werking te organiseren. Meer info over Hit the City kan je hier terugvinden. 
   
 • Workshop 3 ‘Sharing is caring’ - [ew32] 
  [ew32] dompelt je onder in de wereld van Serious Urban Game 'Sharing is Caring’. ’Sharing is caring' wil jongeren uit het buitengewoon secundair onderwijs op een laagdrempelige en speelse manier bewust maken van online privacy en de impact van hun deelgedrag.  Tijdens deze workshop spelen we samen het spel en overlopen we met jullie de aanpak in de eigen context. Jullie zullen alle skills aangeleerd krijgen als spelbegeleider en het nodige spelmateriaal. Na de training kan je het spel opzetten voor leerlingen van je school en engageert [ew32] zich om 2 sessies te begeleiden. Nadien kan je wanneer je wil het spel hernemen.
Presentaties