Mediawijs zoekt lagere scholen voor Apestaartjaren 7

Nieuws

Mediawijs zoekt lagere scholen voor Apestaartjaren 7

De voorbereidingen voor het nieuwe Apestaartjarenonderzoek zijn in volle gang. Maar we hebben jullie hulp nodig! We zijn nog op zoek naar lagere scholen die hun leerlingen onze vragenlijsten willen laten invullen.

Praktisch

In het najaar van 2017 neemt Mediawijs* enquêtes af bij Vlaamse lagere scholieren, uit het 1e, 2e, 3e, 4e, 5e en 6e leerjaar (ook scholen uit het Buitengewoon Secundair Onderwijs kunnen zich inschrijven voor deze enquête). De afname gebeurt via een online vragenlijst. Voor scholen waar geen of onvoldoende computers, tablets of interverbinding aanwezig zijn, voorzien we papieren versies.

Deze data wordt vertrouwelijk verwerkt en gepubliceerd in het tweejaarlijks jongerenonderzoek van Apestaartjaren. De resultaten worden gepresenteerd op de Apestaartjaren 7 conferentie, in mei 2018 te Gent.

De enquête 

De enquête (online of offline) wordt individueel ingevuld, door de leerlingen, in klasverband. En neemt zo'n 20 à 30 minuten in beslag. Midden november sturen we de link naar de enquête door via e-mail. In geval van een offline afname, sturen we de papieren op via de post. Inclusief voldoende postzegels om de ingevulde vragenlijsten terug te sturen.

We voorzien bijkomende informatie voor de leerkrachten die aanwezig zullen zijn tijdens de afname. Zo kunnen zij het onderzoek kort inleiden, kaderen en de leerlingen bijstaan in geval van onduidelijkheden, vragen of technische problemen.

Op het einde van de enquête, kunnen de leerlingen aangeven of ze willen deelnemen aan een kwalitatief onderzoeksgesprek in februari. Dit biedt ons de kans om de resultaten uit het kwalitatief onderzoek (= de enquête) beter te kaderen en begrijpen. Deelname aan dit kwalitatieve luik is volledig facultatief.

Niet voor niets

We willen jullie inspanning rijkelijk belonen. Daarom, krijgt iedere deelnemende school, na afname, een mediawijs pakket toegezonden met daarin:

  • een magazine over wie wij zijn en wat we doen
  • mediawegwijzers over hoe je op school met mediawijze thema's aan de slag kan. Zoals: cyberpesten, STEM, online relaties, haatspraak, beeldgeletterdheid, games, online privacy, reclamewijsheid, etc.
  • mediawijze informatieposters voor in de klas of lerarenkamer
  • invulblaadjes over deze onderwerpen voor de leerlingen
  • #Pretchat, een vrolijk waarheid, durven of doen-spel voor kinderen en hun begeleiders

Maar dit is niet alles! Wanneer een school ons een groot aantal ingevulde enquêtes terugbezorgt, maakt ze kans op één van de drie gratis deelnames aan de Mediacoachopleiding van 2018-2019. Uiteraard wordt de hulp van iedere school aan het onderzoek steeds duidelijk vermeld.

Meedoen?

Zodat wij een goed overzicht krijgen van de deelnemende scholen, leerjaren en mogelijk aantal afnames, vragen we vriendelijk om de deelname van jouw school te bevestigen via dit online formulier. Zo hebben wij meteen ook alle praktische contactinformatie.

Alvast heel erg bedankt voor je medewerking! 

* In samenwerking met Mediaraven