Hoe worden scholen mediawijs met sociale media in 5 tips?

Nieuws

Hoe worden scholen mediawijs met sociale media in 5 tips?

Onderzoek van Jaël Muls van VUB toont eens te meer aan dat onze scholen nog een lange weg af te leggen hebben om een whole school approach toe te passen op hoe leerlingen omgaan met sociale media. Ze zoeken nog volop hun weg en kunnen er moeilijk prioriteit aan geven. Nochtans kan een goede inzet van sociale media leerlingen vooruit helpen, maar een fout gebruik knakt hun welbevinden én hun leerresultaten. Tijd om ook de virtuele speelplaats op te nemen in de schoolplannen. Mediawijs, het Vlaamse Kenniscentrum Mediawijsheid, helpt scholen daarom op weg met 5 tips.

Mediacoach1. Word Mediacoach

Een mediacoach is een collega die je kan helpen bij de inhoudelijk en pedagogische aanpak van mediawijsheid. Mediawijs organiseert samen met Linc, Mediaraven en Cultuurconnect dit schooljaar de vijfde editie van deze 9-daagse opleiding voor leerkrachten, bibliotheekmedewerkers en jeugdwerkers in 3 Vlaamse steden: Gent, Antwerpen en Leuven. Schrijf je in via www.mediacoach.be.

Zitten jouw agenda of de opleiding vol? Geen nood! Alle theoretische sprekers kun je gratis vinden op de Mediacoach-MOOC op https://mediawijs.be/moocs (ook de versie van 2017 komt in september online).

Cyber-Scan2. Doe de Cyber-Scan

Onderzoek van MIOS UAntwerpen leert dat ongeveer 10% van de leerlingen aangeeft de voorbije 6 maanden minstens 1 keer gecyberpest te zijn. Van het Finse onderwijs leerden we in Vlaanderen dat je pesten best aanpakt met een beleid dat op in elk aspect van het schoolleven welbevinden stimuleert en pesten voorkomt en aanpakt.

Speciaal voor Cyber-Pesten ontwikkelde Mediawijs daarom met MIOS en De Aanstokerij de Cyber-Scan: een gespreksvorm om met je leerkrachtenteam je schoolbeleid voor cyberpesten vorm te geven. Lees er alles over op www.tegencyberpesten.be.

3. Schrijf in voor de Schaal van MDe Schaal van M

De Schaal van M is een wedstrijd van Mediawijs, Ketnet en Mediaraven voor kinderen van 10 tot 12 jaar van 6 tot 10 november 2017. Elke dag leidt een webaflevering van de Ketnetsoap 4eVeR enkele spannende uitdagingen in die je in de klas en thuis kunt aangaan. De wedstrijd werd geïnspireerd door de succesvolle Nederlandse wedstrijd Mediamasters, die jaarlijks duizenden klassen bereikt.

Schrijf je klas in op www.deschaalvanm.be.

4. Kom voor het boek

Op 27 en 28 september 2017 kun je in Brussel het Vlaams Mediawijs Congres bijwonen: een ideaal evenement voor leerkrachten en directie om te zien wat hot is in mediawijsheidsland. Naast sprekers en workshops worden er ook de M-awards uitgereikt, onder andere voor de beste mediawijze schoolprojecten.

En als kers op de taart lanceren Mediawijs en Politeia op donderdag het boek (W)onderwijze media over mediawijsheid op school!

Schrijf je in op www.vlaamsmediawijscongres.be.

Vlaams Mediawijs Congres

5. Hou www.mediawijs.be in het oog

Op www.mediawijs.be vind je lessenpakketten, informatiedossiers, brochures, affiches, informatieve spelen, mediafragmenten en heel wat meer om aan de slag te gaan met mediawijsheid in je school. Hou de website dit najaar in het oog voor nieuw materiaal over haatspraak, sexting, privacy, hoe nieuws gemaakt wordt …

Of schrijf je daar in voor de nieuwsbrief!