AlterNarratief gelanceerd! Een chatbot over haatspraak

Nieuws

AlterNarratief gelanceerd! Een chatbot over haatspraak

“Vuile homo”, “Alle moslims zijn terroristen”, “Maar zwarten zijn nu eenmaal aapachtigen”, iemand die onder een artikel over zwarten reageert met het synoniem “Hoehaha”. Het zijn uitspraken die velen tegen de borst stoten. Je hebt het gevoel dat je best zou reageren. Maar… hoe doe je dat? Gooi je geen olie op het vuur met jouw reactie? En wat is dan een gepaste én effectieve reactie? 
Vier organisaties binnen de Vlaamse No Hate Speech Movement (Mediawijs, Tumult, Mediaraven en ORBIT) sloegen de handen in elkaar voor het project AlterNarratief.

Het doel: mensen helpen om haatspraak te herkennen én handvatten aanreiken om een effectieve reactie te bieden aan haatzaaiers.

Miso, een chatbot over haatpraat

‘Miso’ is een chatbot (een computerprogramma dat een conversatie simuleert). Hij daagt je uit om reacties te verzinnen op veelvoorkomende gevallen van online haatpraat.
Voor wie de chatbot toevoegt in Facebook Messenger, lijkt Miso gewoon één van zijn Facebook-vrienden. Doe de test en start in je Messenger het gesprek (zeg bv. 'jooo' of 'hey').

Een stappenplan: 5 vragen die je moet stellen voor je reageert

Het stappenplan biedt 5 keuzes die als kapstok dienen om een (re)actie tegen haatboodschappen op te bouwen.

Via enkele gerichte vragen kom je zo tot een reactie die effectief is én bij je past.

Vorming over haatspraak

Speciaal voor jeugdwerkers en leerkrachten werkte AlterNarratief een vorming uit. Daarin ervaren de deelnemers wat de effecten van haatspraak zijn om vervolgens samen op zoek te gaan naar effectieve reacties.

Dit stelt hen in staat om binnen hun eigen (klas)groep iets te doen tegen haatspraak.

Interesse? Je kan hier boeken.
Zelf aan de slag? alternarratief.mediawijs.be is een site boordevol achtergrondinformatie, documentatie over haatspraak en werkvormen.

Lancering

AlterNarratief werd voorgesteld op Saamdagen, het startweekend voor de leid(st)ers van FOS Open Scouting, één van de acht jeugdbewegingen die het Vlaamse jeugdwerk rijk is. Voor Femke Decoster, medewerker diversiteit bij FOS Open Scouting, is dit niet meer dan passend. “Ons jaarthema luidt ludiek: Respekt met eieren. Want respect dat heb je van aan het ontbijt tot bedtijd. Respect voor jezelf maar ook voor de ander. Door onze begeleiders een vorming over AlterNarratief aan te bieden, willen wij hen doen stilstaan bij haatspraak en het belang van respect voor elkaar.”

In de pers