Vraag het de mediaprofessional. Alles wat leerlingen willen weten over ‘Fake news’.

Vorming
3 mei 2017

Vraag het de mediaprofessional. Alles wat leerlingen willen weten over ‘Fake news’.

Save the date: 3 mei 2017 Difference Day met Living Library voor leerlingen 3de graad secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs 

Geef je les in de derde graad secundair onderwijs? Of ben je student hoger onderwijs? Heb jij - als leerkracht mét de hele klas of jij als student - altijd al eens willen speeddaten met enkele mediaprofessionals over nieuws en 'fake news'? Schrijf je dan nu in voor de Living Library op Difference Day op 3 mei 2017 van 09u30 tot 12u30 in Bozar in Brussel.  

Opgelet! De plaatsen voor de Nederlandstalige journalisten zijn al ingenomen. We kunnen jou wel nog op de wachtlijst zetten.

Snel naar: 

Programma

Fake news staat steeds vaker in de schijnwerpers sinds de verkiezingen van Donald Trump. De betrouwbaarheid van nieuwsberichten of nieuwsmakers inschatten wordt steeds moeilijker. Maar wat kunnen we eraan doen? En hoe moeten we hier mee omgaan? Samen mét jouw klas kom je het te weten tijdens de Living Library op Difference Day op 3 mei 2017 van 09u30 tot 12u30 in Bozar in Brussel.

Tijdens de Living Library kan jij als leerkracht samen mét jouw klas of jij als student speeddaten met mediaprofessionals en opiniemakers over fake news. Een uitgelezen kans om enkele bekende journalisten en andere mediaprofessionals te ondervragen over alles wat je altijd al wilde weten over fake nieuws.  

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier. Geef je les aan een klas van de derde graad secundair onderwijs? Dan schrijf je jouw klas zelf in. Ben je een student aan de hogeschool of universiteit? Dan schrijf je persoonlijk in. Het event is gratis en tweetalig. De plaatsen zijn beperkt dus wees er snel bij. 

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar sanne.hermans@mediawijs.be met je vraag en contactgegevens. Dan contacteren we je zo snel mogelijk.

Het event is een initiatief van Mediawijs, Crosstalks en CSEM voor Difference Day. 

Programma

09u30 - 10u00 Onthaal
10u00 - 10:10 Inleiding en uitleg Speeddate
10u15 - 10h30 Keynote spreker
10u30 - 12u15 Speeddate met 5 Belgische mediaprofessionals.

* De leerlingen lopen rond in één zaal in de Bozar. Ze kunnen op 5 momenten gedurende 20 minuten in gesprek gaan met een mediaprofessional. Is een sessie met een mediaprofessional volzet? Dan kunnen ze het op een ander tijdstip proberen of aanschuiven waar er nog plaats is.

**De mediaprofessionals spreken in hun eigen taal, sommigen onder hen zijn tweetalig. Dit geeft mogelijkheid om sessies per taal te laten gebeuren.

12u15 - 12u30 Slotwoord en lunch (betalend)

In de namiddag is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij Difference Day, een (Engelstalig) evenement dat de persvrijheid viert, met debatten en workshops over populisme en fake nieuws. Je moet je hiervoor wel apart inschrijven via de website van Difference Day.

Sprekers die je kan ontmoeten

Deze mediaprofessionals zijn alvast van de partij: Gie Goris (Mo*), Keltoum Belorf (DeWereldMorgen), Günther Brants (Newsmonkey) en Karl van den Broeck (Apache). De lijst wordt de komende weken vervolledigd met auteurs, schrijvers, activisten, kunstenaars en mediamensen. Benieuwd wie er nog aanwezig zal zijn? Hou dan zeker de website van Mediawijs in de gaten. 

Een overzicht van alle sprekers met hun bio kan je hier terugvinden.

Praktische informatie

Wanneer? 3 mei 2017 van 09u30 - 12u30
Waar? Bozar Brussel, vlakbij Station Brussel Centraal (bereikbaarheid)
Voor wie? Leerlingen derde graad secundair onderwijs en hogeschoolstudenten.
Inschrijven? De studiedag is gratis, maar inschrijven is verplicht. De plaatsen zijn beperkt. Je schrijft als leerkracht secundair onderwijs jouw klas in. Studenten hoger onderwijs schrijven persoonlijk in.
Kost: Het event is geheel gratis

Hoe bereid je jouw klas voor in 10 stappen? 

Jouw klas is ingeschreven voor de speeddate met enkele mediaprofessionals! Wat nu?

         Vooraf in de klas

 1. Lees je in over het thema Fake News. Meer informatie kan je terugvinden in het uitgebreide pakket dat je midden maart op de website van Mediawijs kan terugvinden.
 2. Ga met deze informatie aan de slag in de klas. Leg hierbij ook uit wat de bedoeling van de studiedag is en waarom ze zich goed moeten voorbereiden. Mogelijke opdrachten kan je terugvinden in het uitgebreide pakket.
 3. Verdeel de klas in groepjes van 4 leerlingen.
 4. Elke groep stelt enkele vragen over het thema op die ze zullen voorleggen aan de mediaprofessionals. Of je kan ook met de klas enkele gemeenschappelijke vragen opstellen.
 5. Elke groep kiest uit de brochure hun top 2 van mediaprofessionals. De vragen kunnen een opstap zijn om hun top 5 samen te stellen. Je geeft midden maart de top 2 ook door via een formulier. 

  Tijdens de speeddate  
   
 6. De leerlingen kruipen op 3 mei 2017 in de huid van een journalist. Met pen en papier in de hand. Of met hun Smartphone. Ze vragen. Ze vragen alles wat ze altijd al hadden willen weten. En maken verslag.
 7. Wees op tijd. Is een sessie vol? Dan proberen ze op een ander tijdstip opnieuw of ze sluiten aan bij een andere sessie.
 8. Spreek met je klas af: zorg dat ze de tijd in de gaten houden, zoek een plaats in de BOZAR zaal om met de klas terug samen te komen. Is er iemand verdwaald of zoekt er iemand hulp, zeg duidelijk waar ze je terug kunnen vinden.

  Nadien in de klas 
   
 9. Met de antwoorden gaan de leerlingen nadien aan de slag. Laat hen een artikel schrijven of organiseer een debat over de info die de leerlingen opgestoken hebben. Meer info kan je terugvinden in het uitgebreide pakket.
 10. Denk na over wat je zelf kan doen om fake berichten te stoppen. Hoe ga je hier in de toekomst mee om? Maak met de klas een wall of fake news met tips en advies.

Methodiekenbundel met achtergrondinformatie

De bundel hier downloaden. 
Heb je nog vragen of feedback? Laat het ons weten via mail.