Inspiratiedag Digitale Week 2017: Smart cities, e-inclusie en beleidsparticipatie op maat

Vorming
23 juni 2017

Inspiratiedag Digitale Week 2017: Smart cities, e-inclusie en beleidsparticipatie op maat

Mediawijs en LINC vzw organiseren op vrijdag 23 juni van 9u30 tot 15u30 in Malle de 'Inspiratiedag E-inclusie' voor lokale organisatoren van de Digitale Week. Dit uitwisselingsmoment staat in het teken van inspirerende activiteiten en invalshoeken rond Smart cities en e-inclusie, Digitale Week 2017 en Beleidsparticipatie op maat.

Dit vormingsmoment vindt plaats i.s.m. antwerpen.be-centrum, digidak en Vormingplus Antwerpen en maakt deel uit van de ‘Trefdag E-inclusie’.
Locatie: Provinciaal Vormingscentrum Malle - Smekenstraat 61 - 2390 Malle

Toegang is gratis, maar registratie is wel verplicht.
De studiedag is volzet.

Bekijk hier de presentaties van deze dag.

 


Programma

09u30 – 10u00 Ontvangst met koffie

10u00 – 11u00  'Smart cities' door Ilse Mariën (SMIT - VUB - imec)
Sensoren in vuilbakken houden in de gaten wanneer de ophaaldienst moet langskomen. Chips in de waterleiding en riolering analyseren de waterkwaliteit en waarschuwen voor mogelijke overstroming. Sensoren in de bestelwagens van Bpost meten de luchtkwaliteit. Smart city oplossingen bieden heel wat futuristische oplossingen, maar ook heel wat uitdagingen. Smart City-oplossingen kunnen een antwoord bieden op structurele maatschappelijke problemen m.b.t. mobiliteit, veiligheid, verkrotting, sluikstorten of isolatie van sociaal kwetsbare burgers. Tegelijkertijd kunnen Smart City-strategieën eveneens leiden tot een Mattheus-effect waarbij sociaal en digitaal krachtige burgers sneller en meer voordeel halen uit deze oplossingen dan sociaal en digitaal kwetsbare burgers. In de key-note gaan beide sprekers dieper in op de opportuniteiten en uitdagingen van Smart Cities, en focussen ze op hoe er kan gewerkt worden aan e-inclusieve smart cities.

11u00-12u00 'Aan de slag met de Digitale Week' door Laure Van Hoecke (Mediawijs) en Inne Van Engeland (LINC vzw)
In deze workshop gaan we concreet aan de slag rond de Digitale Week. We presenteren enkele inspirerende e-inclusie-activiteiten, van leuk en laagdrempelig tot groots en innovatief. Hierna gaan we samen aan het werk. We nemen in groep de activiteit die je zelf wil organiseren onder de loep en stimuleren elkaar om een unieke activiteit in elkaar te boksen. Een must-have om mee te doen: een (knettergek) idee voor jouw Digitale Week-activiteit!

12.00 – 13u30 Broodjes met koffie - pauze met beurs

13u30 – 15u30 'De inclusieve e-burger: naar digitale participatie op maat' door Inne Van Engeland en Heleen Mesellem (LINC vzw)
In 2018 is het weer zover, dan trekken we met zijn allen naar de stembus. Om steden en gemeenten te overtuigen van het belang van e-inclusie willen we tijdens de Digitale Week 2017 inzetten op het thema digitale participatie. We willen de mening van organisaties en van de burgers over het digitaal beleid van de gemeente en de stad. Worden ze voldoende betrokken? Waar is er nood aan? Hoe kunnen we de (digitale) dienstverlening toegankelijk houden voor iedereen? In deze workshop gaan we na hoe we samen kunnen wegen op het digitale beleid en onze stem laten horen via de publieksactie van de Digitale Week. We reiken een paar inspirerende pistes aan en versterken deze samen met de aanwezige organisaties.

15u30 - … Receptie


 

Links