Tools

Tools in de kijker

Bekijk alle tools
  • Nieuwsmakers Educatief pakket

    Nieuwsmakers

    Van zodra we wakker worden tot we gaan slapen is er nieuws. Maar wat is nieuws eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Wanneer is iets nieuwswaardig? Wat doet een journalist juist? Met het Nieuwsmakers lespakket ontdek je alle antwoorden en kan je je leerlingen zelf omtoveren tot echte journalisten.

  • Feitencheckers Educatief pakket

    Feitencheckers

    Wat is desinformatie? Wat zijn betrouwbare bronnen? Hoe werken sociale media algoritmes? Hoe leer je berichten en beelden factchecken? Met het Feitencheckers lespakket ontdek je alle antwoorden en kan je je leerlingen omtoveren tot echte factcheckers.

  • Opiniemakers Educatief pakket

    Opiniemakers

    Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Wat als een meningsverschil uit de hand loopt? Hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? Met het lespakket Opiniemakers ontdek je een antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte opiniemakers!

Affiches voor jou gebundeld

Bekijk alle affiches
  • Hoe reageer je op haatspraak? Affiche

    Hoe reageer je op haatspraak?

    “Alle moslims zijn terroristen”, “Blondjes zijn dom”, “Neem een pil, vuile homo”. De kans bestaat dat je dit online al eens gelezen hebt. Je weet misschien niet direct wat je eraan kan doen. Hoe reageer je best op zulke boodschappen?

  • Hoe reageer je het beste op sociale media? Affiche

    Hoe reageer je het beste op sociale media?

    Wil je op een bericht op sociale media reageren? Denk dan goed na over je antwoord of reactie. Weet jij hoe je het best reageert in deze situaties?

  • 8 checks om phishing te voorkomen Affiche

    8 checks om phishing te voorkomen

    Cybercriminelen sturen je soms een valse sms, e-mail of bellen je op om je vertrouwelijke gegevens te pakken te krijgen. Wil je weten of een bericht betrouwbaar is? Doe deze 8 checks!

In de kijker: digitale inclusie

Bekijk alle digitale inclusie tools
  • Beleidstool digitale inclusie - lokale besturen Educatief pakket

    Beleidstool digitale inclusie - lokale besturen

    De beleidstool digitale inclusie inspireert en ondersteunt lokale besturen om een visie en een beleid rond digitale inclusie op te stellen of om een bestaande visie en beleid uit te breiden.

  • Toolbox Digitaal inclusieve wijk Educatief pakket

    Toolbox Digitaal inclusieve wijk

    Antwerpen, Gent en Kortrijk bundelen de krachten om de ideale Digitaal Inclusieve Wijk uit te tekenen. Het resultaat is een toolkit met methodieken waarmee andere gemeenten en organsaties aan de slag kunnen.

  • Zo start je een openbare computerruimte Publicatie

    Zo start je een openbare computerruimte

    Een openbare computerruimte is een publiek toegankelijke plek waar mensen gratis kunnen gebruikmaken van een digitaal toestel en een internetverbinding. Deze inspiratiegids geeft tips over hoe je zo een openbare computerruimte werking kan opstarten of uitbreiden.

  • Publi Ville: online games over reclamewijsheid Educatief pakket

    Publi Ville: online games over reclamewijsheid

    Publi Ville is terug! Vanaf nu in een digitale versie met een reeks leuke minigames die je klassikaal of in groep kan spelen. Ideaal om in de tweede of derde graad op een leuke manier les te geven over reclamewijsheid.

  • Kritikat Educatief pakket

    Kritikat

    Het is onmogelijk om kinderen af te schermen voor nepnieuws. Maar we kunnen hen wel kritisch leren omgaan met de informatie die op hen afkomt. Kritikat leert kinderen uit het lager onderwijs kritisch denken.

  • Fake news: what's in a name? Educatief pakket

    Fake news: what's in a name?

    Jongeren komen via verschillende kanalen in contact met nieuws en jammer genoeg ook met fake nieuws. Hoe stimuleer je hen om kritisch te kijken naar (nep)nieuws en naar de bron en boodschap van nieuws? Hoe kan je achterhalen wat echt is en niet? Het educatief pakket 'Fake news: what's in a name' biedt handvaten.

Omgaan met media in tijden van conflict

Bekijk alle tools over media in tijden van conflict
  • What's New Educatief pakket

    What's New

    Fake news en complottheorieën zijn dezer dagen helemaal terug van (nooit) weggeweest. Sociale media zorgen ervoor dat alle vormen van desinformatie ons sneller bereiken dan ooit. Hoe kunnen we jongeren hiertegen wapenen? Ontdek het nieuwe lespakket 'What's New' van Mediawijs en Kazerne Dossin.

  • EDUbox Nepnieuws Educatief pakket

    EDUbox Nepnieuws

    Desinformatie en nepnieuws zijn alomtegenwoordig. En bovendien niet zo eenvoudig te ontmaskeren. De EDUbox Nepnieuws leert leerlingen kritisch denken en informeert hen over nepnieuws maar focust ook op omgaan met informatie en mediawijsheid, online weerbaarheid en respect.

  • Lessenreeks DSVM 3e graad Educatief pakket

    Lessenreeks DSVM 3e graad

    Maar hoe mediawijs zijn 10-12 jarigen? Weten ze wat een veilig wachtwoord is? Herkennen ze de reclame die hun favoriete influencer maakt? Met deze reeks van 10 lessen leert De Schaal van M kinderen uit de 3e graad lager onderwijs meer over mediawijze thema's.

Bestel mediawijs materiaal

Wil je graag één van de publicaties bestellen?

Cover brochure.png