Zijn gratis games echt gratis?

Dit artikel is deel van Gaming

Vroeger legde je een flink bedrag neer om een game te kunnen spelen, maar vandaag liggen er steeds meer games gratis voor het grijpen. Althans, zo lijkt het toch. Waarom zijn gratis games gratis? En hoe gratis zijn ze echt?

Waarom zijn zoveel games gratis?

In 2017 was de game-industrie zo’n 100 miljard dollar waard (ter vergelijking: intussen zitten we al aan 175 miljard). Maar liefst driekwart van dat geld werd binnengehaald door gratis games als Fortnite. Het hoeft dus niet te verbazen dat er zoveel gratis games zijn: omdat gamers op voorhand niet moeten betalen, zijn ze een pak toegankelijker en kunnen makers er op andere manieren veel meer geld mee verdienen.

Zo verdienen makers geld met gratis games

Gratis games zijn dus helemaal niet zo gratis als ze lijken. Makers kunnen er op 2 manieren geld mee verdienen:

Game-ontwikkelaars doen hun best om gratis games boeiend te houden, door voortdurend extra content aan te bieden. Daardoor blijf je niet alleen in de ban van het spel, de kans is ook groot dat je bereid zal zijn om voor die extra content te betalen. Dat kunnen uitbreidingen zijn in de vorm van nieuwe levels of werelden, maar ook kleine in-game aankopen. Bij dat laatste hebben we het dan bijvoorbeeld over leuke outfits voor je avatar, de bekende dansjes van Fortnite of elementen die je vooruit kunnen helpen in het spel.

Ook advertenties kunnen een belangrijke bron van inkomsten zijn voor game-ontwikkelaars. Vooral smartphonespelletjes bevatten vaak reclame, bijvoorbeeld in de vorm van een duidelijke banner onder of boven het spel. Belangrijk om te weten is dat reclame ook verdoken kan zijn. Zo kan een racespelletje gesponsord zijn door een automerk, waardoor je voortdurend auto’s van dat merk ziet rondrijden in het spel.

Kritiek op gratis games

Dat gratis games niet echt gratis zijn, valt niet altijd in goede aarde. Er zijn 3 punten van kritiek:

  1. In-game aankopen geven sommigen een oneerlijk voordeel. Bij sommige games krijgen gamers een oneerlijke voorsprong tegenover andere gamers wanneer ze er veel geld aan uitgeven, bijvoorbeeld doordat ze sterke wapens of energiedrankjes kunnen kopen.
  2. Er zijn veel kinderen die gratis games spelen. Kinderen kunnen de waarde van geld nog niet goed inschatten. Sommige kinderen geven daardoor hopen geld uit aan gratis games, soms onder druk van hun vrienden. Stoere outfits of accessoires voor je avatar zijn dan een beetje als Pokémonkaarten of knikkers op de speelplaats.
  3. Lootboxes zijn verdoken gokelementen. Lootboxes zijn verrassingspakketten, waarbij je op voorhand niet weet wat je koopt. Je waagt dus een gokje en hoopt dat je waardevolle items kan scoren. Volgens sommigen gaat het hier om verdoken gokelementen. Intussen is beslist dat games een goklicentie moeten hebben als ze lootboxes willen aanbieden, al is hier nog geen duidelijke wetgeving over.

Grenzen vervagen

Vroeger was er een duidelijk onderscheid tussen premium games (waarvoor je op voorhand een bedrag betaalt), freemium games (die gratis zijn, maar waarbij je in-game aankopen doet) en games waarvoor je een betalend abonnement aanging. Maar omdat er zoveel geld te rapen valt via in-game aankopen, zie je ze ook in betalende games steeds meer opduiken.

Gepubliceerd op 30 juli 2021